Yleinen

Kokemuksia Espoon nuorisopalvelujen kanssa tehtävästä yhteistyöstä

Me osalliset – Vi delaktiga on tehnyt yhteistyötä Espoon kaupungin nuorisopalvelujen kanssa Yhdessä Espoossa -hankkeen tiimoilta alkuvuodesta 2019. Yhteistyön tavoitteena on luoda erityistä tukea tarvitseville nuorille palveluja Espooseen. Monet erityistä tukea tarvitsevat nuoret ovat yksinäisiä ja he tarvitsevat ohjattua vapaa-ajan toimintaa. Nuorilla ei myöskään ole riittävästi apua ystävien löytymiseen eikä yhteydenpitoon. Toiminnan tarkoitus on olla osallisuutta edistävää ja tarjota nuorille toimintaa siellä missä muutkin nuoret ovat. Usein nähdään, että erityistä tukea tarvitseville nuorille toiminta on jotenkin erillistä ja tämän yhteistyön tarkoitus on, että he pääsevät osalliseksi lähiyhteisöihin ja yhteiskuntaan sekä saavat siihen ohjausta ja vertaistukea. Toiminnan sisällön haluttiin olevan myös nuorten itse toivomaa ja siksi nuorilta kysytään jatkuvasti palautetta ja toiveita. Näin nuoret pääsevät itse vaikuttamaan itseään koskeviin asioihin.

Yhteistä toimintaa lähiyhteisössä

Yhteistyötä on tehty nyt pääosin Tapiolan nuorisotilalla ja sen ympäristössä. Osallistuneet nuoret ovat olleet iältään 13-22 -vuotiaita. Toimintaa on järjestetty talvisin, keväisin ja syksyisin kerran kuussa torstai-iltaisin. Tapahtumat ovat olleet hyvin monipuolisia ja ideat niihin ovat tulleet nuorilta itseltään. Nuorisotilalla olemme pitäneet kokkausiltoja, leffailtoja, musavisoja, pikkujoulut sekä Rytmifest-musiikkitapahtuman. Olemme myös käyneet keilaamassa, Duudsonit activity parkissa sekä Gräsan kädentaitojen pajassa. Palaute kaikista tapahtumista on ollut positiivista ja fiilis on yleensä ollut todella hyvä. Tapahtumissa on aina ohjaaja Me osallisilta sekä Tapiolan nuorisotilan ohjaajat. Yhteistyö on ollut mutkatonta ja tapahtumien järjestäminen ja organisointi sujuvaa.

Hyviä kokemuksia ja uusia suunnitelmia

Tavoitteena on ollut saada nuoria käymään nuorisotilalla myös muulloin kuin näissä järjestetyissä tapahtumissa. Tämä on osittain toteutunut ja on ollut mukava kuulla, että jotkut nuoret ovat rohkaistuneet osallistumaan nuorisotilan toimintaan itsenäisesti. Harmillisesti Korona vaikutti myös tähän ja nuorisotilalla nuorten määrä on vähentynyt, ja olemme joutuneet perua tapahtumia. Olemme panostaneet tapahtumien turvallisuuteen, mutta valitettavasti jotkut eivät ole silti uskaltaneet osallistua. Se on ymmärrettävää ja toivottavasti tämä Korona-tilanne alkaisi pian helpottamaan ja saisimme palata normaaliin arkeen.
Kokemus tästä yhteistyöstä on ollut positiivista kaikkien osapuolten näkökulmasta ja toivottavasti saamme sille jatkoa myös vuonna 2021. Uudelle vuodelle on uusia suunnitelmia, mm. hieman vanhemmille nuorille suunnattuja Tapiolan nuorisotilan Yolo-huone iltoja. Näistä ja muista tapahtumista tiedotamme mahdollisimman pian somessa.

Tiina Blom
Työvalmentaja, vapaa-ajantoiminnan ohjaaja, Me osalliset ry

Toimintaa on rahoitettu Espoon Nuorisopalvelujen kumppanuusrahalla.